zaterdag 9 februari 2013

Glas in lood koekjes

Gister heb ik mij eens gewaagd aan de beroemde glas in lood koekjes.
Ik zie het vaak voorbij komen op internet en wilde het zelf wel eens proberen.
Dit bleek eigenlijk nog niet zo heel envoudig te zijn.


Om het glas in lood effect te krijgen, moet je zuurtjes in de openeningen van de koekjes stoppen. Deze smelten dan in de oven en zo krijg je glas in lood.

Recept wat ik gebruikte is:

- 200 gr suiker

- 200 gr margarine

- 400 gr bloem + 1 theelepel bakpoeder

- 1 ei


Oven op 180 graden!


Mix deze ingredienten door elkaar en maak er een mooie deegbal van.
Laat deze minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Dat geeft je voldoende tijd om de zuurtjes voor te bereiden.


Zie hier hoe ik het deed


Ik nam roze Napoleon zuurtjes ( omdat het bijna valentijn is ) Deze legde in op een velletje bakpapier


 photo koekjes1.png



Vervolgens pakte ik deze goed in en sloeg de napolein zuurtjes fijn met een deegroller.


 photo koekjes2.png



Dit krijg je dan


 photo koekjes3.png


Uiteindelijk was dit nog een beetje te grof en moest ik ze nog iets kleiner maken


Rol ondertussen het deeg uit en steek verschillende vormpjes uit het deeg.


 photo koekjes4.png


Als je plaat vol is, mogen de koekjes eerst 4 minuten in de oven.

Na 4 minuten mogen ze eruit en kan je de fijngeslagen zuurtjes erin doen. De zuurtjes hebben minder lang nodig om te smelten, vandaar dat je ze er pas later tussen doet.


 photo koekjes5.png



Vul de openingen in de uitgestoken stukjes deeg met de fijngeslagen zuurtjes. Gebruik hiervoor een theelepeltje. Dat is het hangdigst om mee te vullen.


Daarna mogen de koekjes nog terug in de oven voor ongeveer 6 minuten.


Zo kwamen ze erbij mij uit.


 photo koekjes6.png


Helaas is het zuurtje een beetje gaan verkleuren en hebben ze nu een donkerrode kleur ipv roze.

Waarschijnlijk ligt het aan het zuurtje zelf.


Gelukkig was de smaak verder prima en ze waren heerlijk.


Je zou de koekjes nog kunnen versieren maar ik vond ze zo wel leuk :)


Let op: bij mij gaan de koekjes in totaal 10 minuten in de oven. Dit verschilt wel per recept! Volg je een ander recept en een langere baktijk? zorg er dan in iedergeval voor dat je de zuurtjes ongeveer iets voor de helft van de baktijd toevoegd!


liefs,

Samantha




3 opmerkingen:

  1. woww dat ziet er enorm mooi uit zeg....en wat leuk al deze foto's erbij, dank je wel
    lieve groet jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo zeg dit ziet er eens even heerlijk uit, wat heb je het leuk beschreven, ook heel duidelijk met de foto`s erbij.
    Ik kende dit helemaal niet zeg!
    Lieve groetjes Hester

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit, niets mis met het kleurtje ook!

    BeantwoordenVerwijderen